tiistai 22. syyskuuta 2009

Vielä kahvista


Tänään kahvilassa kupin alla tarjottimellani oli paperi, jossa oli kerrattu kahvisanastoa:

Cappuccino

Höyrytetty maito, espressokahvia ja maitovaahto: aidossa cappuccinossa on kolmasosa espressokahvia, kolmasosa höyrytettyä maitoa sekä kolmasosa vaahdotettua maitoa ja sitä nautitaan yleensä aamiaisen yhteydessä.


Latte Macchiato

Iso ja ylellinen monikerrosjuoma. Höyrytetty maito, espressokahvia ja päällä maitovaahto. Tarkoittaa vapaasti käännettynä "espressokahvilla merkattua maitoa". Latte Macchiato on kuitenkin kokonsa vuoksi runsaampi ja pehmeämpi kuin Capuccino.

Espresso Macchiato

Espresson pehmeämpi serkku. Espressokahvi höyrytetyllä maitovaahdolla.


Latte (Caffè Latte)

Suosittu iso seurustelujuoma. Höyrytetty maito sekoitettuna espressokahvin kera. "Latte" on italiaa ja tarkoittaa maitoa. Aiemmin Italiassa sai lasin maitoa, jos tilasi pelkän "latten". Nykyään se on kuitenkin yleistynyt tarkoittamaan "caffè lattea".


Espresso [esˈprɛsso]

on kahvia, joka valmistetaan pakottamalla lähes kiehuva (85–95 °C) vesi noin 8-18 baarin paineella hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi noin 20-30 sekunnin aikana. Tuloksena on noin 25-35 ml heti nautittavaa kahvia. Juoman pinnalle muodostuu kahvin rasvoista ja kahviin paahdettaessa sitoutuneen hiilidioksidin vaikutuksesta vaahtoa, cremaa.

Ei kommentteja: