maanantai 24. tammikuuta 2011

Perunarieskaa ja juustosämpylöitä



Siivoilin aamulla jääkaappia. Siellä oli pitsahommista ylijäänyt pussinpuolikas juustoraastetta ja eiliseltä neljä isoa keitettyä perunaa. Lisäksi huomasin ettei meillä ole huomiseksi aamupalaleipää. Niinpä ryhdyin toimeen. Päätin paistaa perunarieskoja ja juustoraastesämpylöitä.
Maailman paras ja helpoin rieskaohje kuuluu:
Jos ruualta ei siis ole jäänyt valmista muussia vaan keitettyjä perunoita, ne voi muussata maitotilkan kanssa mössöksi. Muusia voi olla noin 3dl. Mukaan yksi muna ja vehnäjauhoja noin 3dl. Vähän suolaa myös mukaan. Määrät ei ole niin justiinsa.
Itse tein viimekerralla rieskoja vehnäjauhoista, mutta koska ne olivat nyt vähissä ja koska tulos viimekerralla oli himpun pannarimainen, käytin tänään sämpyläjauhoja.
Sitten lättyset paistetaan 250 asteessa noin 8min.
Juustoraastesämpylöitäkin on ihan helppo tehdä.
50g leivontamargariinia
5dl maitoa
50g (1pala) hiivaa
3dl raastettua juustoa
noin 1 litra vehnäjauhoja
Ensin taikinan kohotusta 40min.
Sitten vaivataan hetki ja leipaistaan sämpylöiksi.
Juustoraaste tulee siis taikinan sekaan, ei sämpylöiden päälle.
Sämpylöitä kohotetaan vielä 20min.
Paisto 225 asteessa 8-10min.
Voidellaan vedellä.
Tänään puolitin ainemäärät muuten mutta laitoin silti 3dl juustoraastetta.
Ison taikinan vaivaaminen vaatii voimaa ja nytkin puolikkaalla määrällä rupesi supistamaan.. :)
Pienempää taikinaa on helpompi käsitellä.
Nyt meillä ei ole tähteitä ja aamuksi on leipää.
Kätsyä.

Ei kommentteja: