lauantai 4. heinäkuuta 2009

Pyhä aamukahvi

En enää muista mistä mieleeni on jäänyt ohje aamukahvin nauttimiseen:
Päivän ensimmäisestä kupposesta ei pitäisi vain hörpätä, vaan mukiin tulisi tarttua kahdella kädellä, kauniisti. Kuppi nostetaan lähelle huulia ja kahvin tuoksua hengitetään nenän kautta. Tämän jälkeen kuppi laksetaan alas
ja vasta sitten kuppi nostetaan huulille kahvin nauttimista varten.
Aamukahvi on muutakin kuin vain kupillinen kuumaa juomaa. Siihen liittyy, jotain selittämätöntä, neitseellisen pyhää ja juhlallista. Vaikka juoma on käytännössä aivan samaa iltapäivän palaverissa kuin aamiaisellakin, niitä ei voi edes verrata toisiinsa. Aamukahvin tuoksu valtaa tilan ja ottaa tunnelman haltuunsa. On ihanaa keittää aamulla capuccino valmiiksi ja jättää se jäähtymään suihkun ajaksi. On ihanaa nauttia paksua maitovaahtoa tummalla espressolla suuressa valkoisessa kylpytakissa.
Ihanaa on myös saapua hotellissa valkein liinoin katettuun aamiaissaliin. Lautasella on vastaleivottua, vaaleaa säpylää ja marmeladia. Kulhossa valkoista, maustamatonta jugurttia ja iso lusikalinen kirpeitä marjoja. Lasissa appelsiinimehua. Juuri ennenkuin tajuat, että kahvikuppihan on tyhjä, kysyy ystävällinen ääni viereltäsi:
-Coffe or tea?
-Coffe, please.

Ei kommentteja: