torstai 19. marraskuuta 2009

Tytöt elokuvissa

Tänään kävin työpäivän päätteeksi elokuvissa ystäväni kanssa. Sen kunniaksi laitoin hiuksiin suuren mustan kukan, pirskaus Chanelia ja hips, matkaan! Kävimme katsomassa, tyttöjen elokuvan, Anne Fontainen ohjaaman Coco Avant Chanelin.
En tiennyt elokuvasta ennakkoon mitään. Ensimmäinen iloinen yllätys oli, kun huomasin että elokuvassa näyttelee herkkä ja salaperäinen Audrey Tautou. Sampanjan tavoin kupliva ranskan kieli ja puuterinen värimaailma voitelivat minua elokuvan ajan. Elokuva oli sekä visuaalisesti, että auditiivisesti mieleeni.
Tietyt piirteet Cocossa saivat hymyn huulille. Hän on uppiniskainen tirriäinen, joka tekee juuri niinkuin haluaa ja liiskaa kilpakosijoita kuin torakoita. Kiehtovalla tavalla se tapahtuu ilman pienintäkään pullistelua tai uhoa. Hän haluaa tehdä uraa muodin parissa, kiinnostumatta miesten hänelle tarjoamista oljenkorsista. Hän on päättänyt luoda uransa itse, ja tekee sen myös.
Muotitalon synty ja kasvu
Coco Chanel aloitti varsinaisen muotiuransa suunnittelemalla hattuja. Ensimmäisen liikkeensä Mademoiselle Chanel avasi
1910. Cocon hatut nousivat nopeasti muotihitiksi tunnettujen ranskalaisten näyttelijättärien keskuudessa ja tämän suosion saattelemana Chanel lanseerasi vuonna 1913 naisten urheiluvaatemalliston uudessa liikkeessään Deauvillessä, Ranskassa. Mallisto sai loistavan vastaanoton, sillä Coco Chanel oli luonut jotain aivan uutta ja ennen näkemätöntä. Vaatemaalistoon oli lainattu vaikutteita miesten vaatteista sekä miehisistä kuoseista ja materiaaleista.
Mallistollaan Chanel ei muuttanut ainoastaan muotia, vaan naisten tavan mieltää ulkonäkönsä ja itsensä. Hän loi pukeutumiskoodin, jossa ylellisyyden tuntu peittoaa päälle liimatun koreuden. Coco Chanel oli tyylinsä paras mannekiini. Hänen ankaran muotioppinsa lähtökohta oli arkinen. Kun rahat eivät riittäneet sen ajan muodin vaatimuksiin, hän pukeutui päättäväisesti omalla tavallaan. Chanel halveksui sen ajan krumeluurisia hattuja: "Miten aivot voivat toimia tuollaisten tekeleiden alla?".
Suoritan parasta aikaa yrittäjän erityisammattitutkintoa. Minulle on jäänyt mieleen eräästä tähän liittyvästä luennosta kouluttajan lause. En muista sitä sanatarkasti, mutta sisältö oli seuraava: Mitään ei tapahdu, ennenkuin asialle tehdään jotakin, ryhdytään toimeen.
Ihan typerä lause, mutta niin totta. Olen toiminut yrittäjänä reilun kaksi vuotta ja oppinut paljon. Yksi oppimistani asioista on se, että on osattava haaveilla. Ihan hullujakin juttuja. Sillä ne haaveet muuttuvat pian tavoitteiksi. Ne voivat olla suuriakin asioita. Ilman tavoitteita, toiminnalla ei ole suuntaa ja homma on pelkkää harrastelijoiden puuhastelua. Eivätkä pelkät unelmat kuljeta rappusia ylöspäin. Mitään ei tapahdu ennen kuin tehdään jotain.

Lisäksi tarvitaan päättäväisyyttä ja rohkeutta. Se ei tarkoita diivailua, mutta toisinaan on uskallettava "liiskata torakoita", tiedättehän... Yhtäkaikki, nautin yrittäjyydestä kovasti, mutta voin suositella sitä aika harvalle.
Coco Chanel kuoli omassa huoneistossaan Hotelli Ritzissä Pariisissa vuonna 1971 vihaamanaan lepopäivänä, sunnuntaina. Hän oli tuolloin 87-vuotias.

Ei kommentteja: