lauantai 19. lokakuuta 2013

Kynttilän tekoa


 Nyt on surkeat kuvat, mutta lupasin laittaa ohjetta miten kynttilöitä tehdään, joten tässä tulee:

Tarvitset lasikippoja, steariinia, parafiinia, kynttilöiden jämiä, kuumaliimapyssyn, sydänlankaa, grillivartaita ja teippiä. (sekä kattilan ja muovikannun)

Steariinia ja parafiinia saa askartelukaupoista. Kilohinta on noin 6-7euron luokkaa. Myös sydänlankarullia voi ostaa askartelukaupoista. Varmista oikea paksuus myyjältä.

1. Tursota tiplu kuumaliimaa lasikipon pohjalle ja paina sydänlangan häntä pitkällä tikulla liimapisaraan. Kun liima on jähmettynyt leikkaa sydänlanka reilusta mitasta poikki.

2. Teippaa kaksi grillivarrasta vierekkäin nipuksi ja pujota sydänlanka tikkujen välistä. Kiristä se hellästi suoraksi.


3. Kynttilämassa sulatetaan muovikannussa vesihauteessa. Mittaa kannuun noin puolilleen 1/2 steariinia ja 1/2 parafiinia. Lisäksi satsiin voi laittaa sulamaan pari-kolme kynttilän kantaa antamaan väriä ja tuoksua. Väriä voi lisätä myös erikseen myytävillä värinapeilla. Itse en ole sellaisia koskaan kokeillut. Jos jämäkynttilöissä on sydämenpätkiä, alumiininappeja tai tarroja, ne vajoavat massan sulaessa muovikannun pohjalle.


 4. Kun massa on sulanut, kaada se lasikippoihin. Kynttilämassa kutistuu jäähtyessään ja muodostaa sydämen juureen kuopan. Säästä massaa myös jälkivalua varten jossa kuopat täytetään. Toki jälkivalun voi tehdä toisellakin värillä, jolloin saat kaksivärisiä kynttilöitä. Tässä on kaksivärisiä kynttilöitä.


 5. Kun kynttilät ovat jäähtyneet voi sydämet leikata sopivan mittaisiksi. Aika lyhyt mitta on hyvä. Omatekemiä kynttilöitä pitää palon aikana vahtia, sillä ne saattavat alkaa savuttaa tai jos massa on jotenkin vääränlaista, saattaa se sulaa liikaa ja sydän kaatua...yms. 
Kippoja voi koristella teipeillä ja nauhoilla.
 Yhtäkaikki, tekemällä oppii.

1 kommentti:

Hanna kirjoitti...

Kauniita, ihana kun jaksat värkätä. Ja edellisen postauksen kerrossänky aivan loistava tekstit varsinkin:).