torstai 9. toukokuuta 2013

Keitettäiskö kahvit?


 Tuoreelle äidille kahvi maistuu!
Meillä sumpit keitetään tällaisella Krupsin keittimellä. Olen tästä joskus postannutkin. Ostin laitteen sinkkuvuosinani silloiseen kaupunkikämppääni, josta muodostuikin aika nopeasti puolijulkinen kahvila. Ilolla ja onnella muistelen niitä mozzarellapaniineja ja cappuccinon tuoksuisia vuosia...

Olen ollut laitteeseen tosi tyytyväinen. Tällä keittimellä kahvit keitetään vastajauhetuista puruista, ei mistään kapseleista tai pelleteistä. Tämä purut vs. kapselit on arka aihe ja jakaa ihmiset eri (kahvi-)kuppikuntiin, joten ei nyt tartuta siihen.

Tarttukaamme sen sijaan tähän viiden euron vihvilään, (alla) jonka olen ostanut kirpparilta. Sehän on tietysti maidonvaahdotin, jolla tavis päivänä vaahdotetaan tavis pannukahviin sekoitettava kuumennettu maito. (Spessupäivänä käytetään tietysti kahvinkeittimen vasemmassa reunassa olevaa höyrytintä, joka painehöyryllä kuumentaa ja samalla vaahdottaa maidon.)

 

Eli:
Keitetään kahvit kahvinkeittimellä. Nykyään käytän 1/3 espressopuruja suodatinpuolellakin, sanokaa mitä sanotte.
Lämmitetään maito mikronkestävässä nekassa.
Vaahdotetaan maito maidonvaahdottimella, mallia tavis. Miksikö? No, siksi ettei kylmä maito jäähdytä kahvia ja tee siitä harmaata ja kitkerää.
Kaadetaan maito kahviin.
Kahvin pinnalle lusikoitavan vaahdon tulee olla niin napakkaa, että sokeri viivähtää siinä hetken.
Ja voila! sinulla on kupillinen kahvia!


Tänään kahvin sai päikkäreiltä juuri herännyt, 
kravattia kaulaan asetteleva,
yövuoroon lähtevä 
Iskä.

Morjensta iskä ja nähdään aamukahvilla!1 kommentti:

Niinu kirjoitti...

Vaikken enää kahvia juokkaan(puolitoista vuotta nyt ollut ilman) niin tämän postauksen jälkeen tekee mieli! Herkullisen näköinen kahvi ihan vaan kotikonstein:)