keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Korurasiat

Olen eilen ja tänään tehnyt paperista taittelemalla rasioita koruille. Materiaalina käytin tapettia, kartonkia ja aikakausilehtien sivuja.







tiistai 30. maaliskuuta 2010

Mä haluun!

Selasin ajankulukseni Elloksen sivuja ja sieltä löysin kivoja kevätjuttuja. Erityisen kivat olisivat nuo valkoiset nahkatennarit.


maanantai 29. maaliskuuta 2010

Buddhalaisuus

Thaimaan matkasta on jäänyt mieleen buddhalaisuus, joka on enemminkin oppi kuin uskonto. Buddhalaisuus poikkeaa useimmista muista uskonnoista siinä, että se ei edellytä uskoa yliluonnollisiin jumaliin tai palvontamenoja. Myös Buddha itse opetti olevansa tavallinen ihminen, ei jumala tai profeetta.
Buddhalaisuus syntyi Magadhassa (nyk. osa Intiaa) 500-luvulla eaa.. Sen perustaja on yleensä historiallisena henkilönä pidetty Siddhartha Gautama, josta myöhemmin tuli Buddha eli valaistunut.
Useimmat Aasian buddhalaiset kuuluvat kuitenkin suuntauksiin, joissa Buddhaa pidetään jumalankaltaisessa asemassa. Buddhalaisuuden keskeinen opetus on tehdä hyvää, välttää pahaa ja puhdistaa mielensä. Lopullisena tavoitteena on nirvana eli valaistuminen. Valaistunut ihminen vapautuu samsarasta eli elämän kiertokulusta. Tämä voi tapahtua vain mietiskelyn, eli meditaation, henkisen kasvun ja itsensä syvimmän olemuksen oivaltamisen kautta.

Buddhalaisuus perustuu syyn ja seurauksen, eli karman ymmärtämiseen, mikä tarkoittaa että olemme itse vastuussa omasta tulevaisuudestamme. Lopullisena tavoitteena on nirvana eli valaistuminen. Valaistuminen ilmenee pelottomuutena viisautena, itsesyntyisenä ilona ja aktiivisena myötätuntona ja sen voi saavuttaa meditoimalla.

Buddha opetti jälleensyntymisestä kuoleman jälkeen. Tämä jälleensyntyminen ei tarkoita samaa kuin hindulaisten sielunvaellus (inkarnaatio), jossa yksilön sielu siirtyy seuraavaan olomuotoon kokonaisena, vaan pelkän (kuolemattoman) osan uudelleensyntymistä. Elämänsä aikana jokainen tekee hyviä ja pahoja tekoja, jotka tuottavat karmaa. Karman laki vaikuttaa siihen, millaisena eliönä seuraavaan elämään syntyy, ja siten siihen, onko mahdollisuutta valaistua ja vapautua jälleensyntymän kierrosta. Ihmiseksi syntyminen on erittäin harvinaista ja suuri onni, koska päinvastoin kuin eläimillä, ihmisillä on mahdollisuus valaistumiseen. Tämän vuoksi ihmisen tulisikin käyttää elämänsä pyrkimällä valaistumiseen eikä tuhlata sitä.

Bodhisattva-ihanteen mukaan valaistunut ihminen ei valaistumisensa jälkeen astu nirvanaan, vaan keskittyy opettamaan ja auttamaan myös muita valaistumaan.

Mielestäni tässä ajattelumallissa on ideaa, vaikken ihan kaikkea allekirjoitakaan. On itsestäänselvää, että hyvää tekemällä ja pahaa välttämällä on suotuisat seuraukset.
Juuri eilen luin CMS-liikuntakeskusten julkaisusta kuinka hiljaisuus on muodiksta. Nykyisessä tuotantotehokkassaa kulutushysterian vaivaamassa yhteiskunnassa rattaat pyörivät vinhasti saaden ihmiset suorittamaan elämäänsä sietokyvyn äärirajoilla. Artikkelissa kerrottiin hiljaisuuden retriiteistä, jonne ihminen voi mennä viettämään viikonlopun yhdessä muiden kanssa. Artikkelissa kerrottiin myös kuinka kotona puuhaillessa voi sammuttaa radion, tv:n, ipodin, läppärin ja kännykän ja puuhailla kotihommia hiljaisuudessa. Viikonlopun muotoilualan messuilla kantavana teemana oli Slow life. Tämä lienee länsimainen tapa pikameditoida arkisuoritusten välillä.

Buddhalaisuudessa luovutaan kaikesta ylimääräisestä maallisesta ja himottavasta, jotta meditoinnille olisi otollisemmat olosuhteet. Tässä pieni ristiriita omaan näkökulmaani, sillä minulle tekeminen/harrastaminen on parasta meditaatiota. Uuden helmikuorman saapumista seuraa meillä usein muutaman vuorokauden mittainen hiljaisuuden retriitti, jossa syöminen ja pissalla käyminen muuttuvat toissijaisiksi toiminnoiksi. Uskon, että seuraava retriitti on pystyssä kun materiaalit uuteen koruhankkeeseeni saapuvat Jenkeistä. Tarkoituksena on yhdistää kaksi rakasta harrastusta, valokuvaus ja korut. Tekemällä (taidetta?) saan onnistumisen kokemuksia. En ehkä saavuta valaistumista, mutta henkistä kasvua ja itsensä syvimmän olemuksen oivaltamista kylläkin.
Onko siis kyseessä art&craftilaisuus, jossa henkinen kasvu tapahtuu askartelun kautta?

Lähde: Wikipedia
Kuva: www.messagefrommasters.com

tiistai 23. maaliskuuta 2010

OLO MUOTO messut

Lahdessa järjestetään tulevana viikonloppuna muotoilualan messut. Messuilla on mukana myös Minna DESIGN. Yritykseni messuosasto on suunnitelu oppilastyönä Lahden käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa eli koulutuskeskus Salpauksessa. Tässä kuvia pienoismallista, jonka suunnitteli ja toteutti Milja Katila.




Thaimaa

Matka on takanapäin ja arki Suomessa alkanut. Matka kaikkineen oli todella onnistunut. Säät suosivat meitä. Lämpötila varjossa +36-38C astetta. Muutamina päivinä varjolämpötila oli +40C. Olen reissannut jonkin verran, mutten ole koskaan ollut näin kuumassa maassa. Yö lämpötila oli noin +28-29C. Merivesi 20 metrin syvyydessä +29C. Tässä muutamia kuvia lomalta.










torstai 4. maaliskuuta 2010

Hei vaan hetkeksi

Huominen kuluu lähtöselvittelyissä ja luulen, että aikaa päiväkirjamerkintöjen tekemiseen ei liikene, joten sanon teille rakkaat blogini lukija: Heippa kahdeksi viikoksi! Kerron lomakuulumisia taas mahdollisimman pian. Viikolla 12 onkin sitten kauan odotetut Muotoilualan messut Lahdessa yms. muuta mukavaa tohinaa, joten nähdään silloin.

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Onnipäivä

Sain tänään aamulla "Arvokkaita" vieraita. Aamukahvin jälkeen lähdimme yksissätuumi kaupungille kiertelemään. Kävimme myös kirppiksellä josta teimme edullisia löytöjä. Katsotaan josko kerkiäisin niitäkin vielä esittelemään. Mukaan tarttui parit farkut ja t-paitoja. Arvo sai Tikrupaidan.




Arvo diggailee kurkkua, maissinaksuja ja mömmöruokaa, eikä oikeastaan dissaa mitään. Arvo on letkee.

Etelä-Suomen Sanomat julkaisi tänään kodistani ja puuhistani artikkelin. Oli hauskaa katsella kuvia lohikeittolounaalla porukassa.





tiistai 2. maaliskuuta 2010

Käsimatkatavarat





Käsimatkatavaroihin pakkaan voidetta, koska iho kuivuu erityisesti pitkillä lennoilla voimakkaasti. Mukana on siis Doven käsivoide ja Bepanthen, joita molempia voi hätätilassa käyttää yleisvoiteena. Egyptistä palatessa iho oli auringon takia aika kuiva jo valmiiksi. Lentokoneessa sitten huomasin että ainoa voide joka minulla on käsimatkatavaroissa on silmänympärysvoide. Sitä oli pakko käyttää kasvovoiteena. Meinasi kyllä itkettää kun voiteen litrahinta on aika suolainen. Tuolloin löysin käsimatkatavaroistani voidetta etsiessäni mm. isot sakset!

Meikkipolitiikka on aika niukka. Meikkovoidetta ja ripsaria, näillä mennään.

Muutama kirja on hyvä olla pitkällä lennolla. Eilen illalla aloitin Cathy Kellyn Rakkauden kieliopin, ja kirja vaikutti harvinaisen huonolta... Kuluuhan se aika tietysti nukkumallakin.

Matkajärjestelyt ovat hyvässä vauhdissa. Poski oli aamulla aika hassun näköinen, mutta iltaa kohden tunnistan itseni taas peilistä. Räpylät on kaivettu varastosta ja vaatteetkin pääasiassa katsottu valmiiksi. Käsimatkatavaroita koskevat rajoitukset piti kerrata vaikka Espanjan matkasta on vasta reilut pari kuukautta.

Mitä saa viedä lentokoneeseen?

Huomioitavaa koskien käsimatkatavaroita

Kaikki käsimatkatavarat on voitava sijoittaa hattuhyllyihin, vaatekaappeihin tai edessä olevan istuimen alle. Varauloskäytävien, ensimmäisen istuinrivin ja bisnesluokan vuodeistuimien kohdalla tavarat on sijoitettava hattuhyllyihin.
Tilanpuutteen vuoksi Finnair voi joutua rajoittamaan käsimatkatavaroiden määrää tavallisesta poiketen.
Isot ja painavat laukut on suositeltavaa sijoittaa edessä olevan istuimen alle, jotta ne eivät likaa takkeja ja vie niiltä tilaa hattuhyllyissä.
Myöhemmin mainittujen määrien lisäksi matkustaja saa tuoda jokaisessa matkustusluokassa koneeseen pienen käsilaukun, pienen kameran tai kiikarin, lastenruokaa, matkalukemista, päällystakin sekä tarvittaessa kävelykepin, kyynärsauvat tai vastaavat kävelyä helpottavat apuvälineet.
Lääkkeitä, rahaa, tärkeitä asiakirjoja, pilaantuvia tai helposti särkyviä tuotteita tai muuta arvotavaraa ei pidä pakata ruumassa kuljetettaviin matkatavaroihin vaan käsimatkatavaroihin. Asiakas on itse vastuussa lääkkeiden säilytyksestä ja kuljetuksesta koko lentomatkan ajan.
Elektroniset laitteet on myös paras kuljettaa käsimatkatavarana. Suurikokoisille soittimille, kuten selloille, on varattava etukäteen paikka matkustamosta Finnairilta tai matkatoimistosta.

Kieltoja ja rajoituksia

Käsimatkatavaroihin ei turvallisuussyistä saa pakata teräviä esineitä, kuten veitsiä, saksia, korkkiruuveja, puikkoja, pinsettejä, golfmailoja tai luistimia.
Lisätietoja turvatarkastusohjeista saa Finavian sivustolta.
Nesteiden kuljetusta käsimatkatavaroissa on erikseen rajoitettu kaikilla EU-maista, Islannista, Norjasta ja Sveitsistä lähtevillä lennoilla. Yksittäinen nestepakkaus saa olla kooltaan enintään 100 ml ja kaikkien nestepakkausten on mahduttava litran kokoiseen, läpinäkyvään ja suljettavaan muovipussiin.
Lisätietoja EU-määräyksistä saat Ilmailuhallinnon sivustolta. Muissa maissa, kuten Kiinassa, Thaimaassa ja Yhdysvalloissa, saattaa olla vastaavia rajoituksia.
Katso myös Vaaralliset aineet.
(Lähde: Finnair.fi)

Ninan blogissa on kiva juttu siitä mitä Thaimaahan matkaavan neitosen käsimatkatavaroista löytyy.

maanantai 1. maaliskuuta 2010

matkavalmisteluja: hampaan poisto


Tänään tein hieman erikoisia matkavalmisteluja. Viisaudenhampaassani on jo pitkään ollut reikä. Ajattelin että voisin hoitaa roikkuneen ja minua vaivanneen asian pois päiväjärjestyksestä ennen matkaa. Hammas ei ole oireillut, mutta ajattelin että käyn mieluummin ennen matkaa Suomessa hammaslääkärissä. Tämä ei ole epäluottamuslause Thaimaan hammashoidolle, mutta kuitenkin... Sain ajan Dent House http://www.denthouse.fi/ hammaslääkärille. Minut otti vastaan mukava Jarmo Hyrynkangas reippaalla olemuskellaan ja lupsakalla jutustelullaan. Minulta on aiemminkin poistettu viisaudenhammas reijän takia. Silloin operaatio suoritettiin kunnallisessa hammashoitolassa. Muistot tästä eivät ole kovin kultaiset, mieleeni jäi kipua valitettuani vain hammaslääkärin tokaisu "Ei me sulta tuntoaistia voida poistaa."
Noh, tällä kerralla hampaiden kuvaamisen jälkeen lääkäri totesi visurin poiston olevan edessä ja koska juurien kärjet olivat kippuraiset, operaatio suoritettaisiin pilkkomalla hammas ja leikkaamalla se irti. Jarmo sai kolmella puudutuspiikillä tuntoaistin pois ikenestä, kielestä, poskesta, otsasta sekä korvalehdestä. Hammas pilkottiin ja osat lähtivät hyvin irti. Puuhaillessaan Jarmo kertoi omia kokemuskiaan Thaimaan hammashoidosta ja hygieniasta klinikoilla ammattilaisen näkökulmasta. " Olisin mielelläni pukeutunut kokovartalokumihanskaan jos se olisi ollut mahdollista." hän kertoi. Kaksi tikkiä ja kotihoito-ohjeet. Puolessa tunnissa asia oli poissa päiväjärjestyksestä ikuisesti. Nyt oikein hävettää todeta, että asia on vaivannut minua yli vuoden. Hampaassa oli iso reikä ja tilanne olisi voinut muuttua akuutiksi milloin tahansa. Sain hampaan kappaleet mukaanikin, mutta roikale on niin kammottavan näköinen että kuvaa siitä ei nyt julkaista. Ällöä että se oli juuri suussani. Hampaiden hoidattaminen kannattaa. Tämä lysti oli aika kallista, mutta hoito oli hintansa veroista. Kuukauden päästä haava on niin parantunut että saan mennä otattamaan toisen alavisurin pois.
Lohdutukseksi sain Ellokselta viestin, että reissubikinitilaukseni on saapunut. Nyt lohtubiksuja hakemaan vaikka eihän minulla mitään hätää ollut missään vaiheessa. Hihii